Financiële adoptie

Steun een kindje of tienermama in ons opvanghuis

Wij richten ons met ons kinderopvanghuis in eerste instantie tot jonge alleenstaande mama’s en hun kinderen. Vele van deze mama’s kunnen nergens terecht, komen op straat terecht met hun kindje, en laten uiteindelijk soms hun kindje ten einde raad achter.  Dit willen we vermijden, wij willen een alternatief bieden: “Kom samen met je kindje bij ons wonen en werk aan je toekomst tot je zelf voor je kindje kan zorgen”. We steunen de mama om opleiding of school te voltooien zodat ze later zelf voor haar kindje kan zorgen. We leren hen een huishouden runnen en werken aan hun zelfvertrouwen en zelfredzaamheid.

Ook alleenstaande, achtergelaten kinderen zijn welkom, al zullen we steeds proberen om een goed pleeggezin te vinden voor deze kinderen.

Voor ongeveer 30€ per maand kunnen we een extra kindje of tienermama opvangen! Dankzij de fiscale aftrekbaarheid komt dit neer op 17 euro netto per maand. Dit omvat “kost en inwoning”, dus voeding, kleding, pampers, … en een kleine bijdrage aan de vaste kosten van het huis. U wordt dan de trotse financiële adoptiemama- of -papa van een kindje of tienermama. Uiteraard sturen we u af en toe een foto of een nieuwtje! Sommige vrienden van de asbl Mama Lufuma in Matadi hebben ondertussen ook een smartphone en sturen af en toe een foto’tje door. Al kost een mobiel data abonnement erg veel in Congo en kunnen we dit dus niet te veel vragen. School- of opleidingskosten voor onze mama’s hangen erg af van persoon tot persoon en betalen we uit de “kas” van Mama Lufuma. Extra steun voor “uw” mama is natuurlijk altijd welkom.

Contacteer ons best voor meer informatie.

12804110_10208840495520234_330078537_n kopie 2

 

Geef een schooljaar cadeau

In Congo kunnen vele arme gezinnen hun kinderen geen toekomst geven.  Wanneer de ouders het schoolgeld niet betalen, mogen de kinderen geen examen afleggen of worden ze zelfs naar huis gestuurd. Deze kinderen schamen zich hiervoor, willen niet meer naar school of naar huis en gaan op straat leven. Ze beginnen te bedelen, stelen, of komen terecht in de prostitutie, dikwijls met AIDS tot gevolg.

Het kan anders! U kan voor 5€ per maand (60€ per jaar) een schooljaar cadeau geven aan een kind uit het basisonderwijs: schoolgeld, uniform, boekentas, enz.

Elk jaar maken wij afspraken met de directie van Itecom welke kinderen dit het meeste nodig hebben. We hebben ook duidelijke spelregels: de ouders krijgen geen cash geld, het schoolgeld wordt rechtstreeks aan de school betaald, en de kinderen krijgen rechtstreeks een schooluniform, een boekentas en ander schoolgerief. De ouders kunnen dit geld niet recupereren als zij hun kind later van school halen. Bij elk bezoek aan Congo controleren we ook of dit geld goed besteed is.

Contacteer ons best voor meer informatie.

 

Practisch

Elk steentje telt, doe mee! Laat je hart spreken en stort maandelijks, via een permanente opdracht, op rekeningnummer:

OSJ-Steunfonds – Mama Lufuma

IBAN: BE14 7360 1595 8483 – BIC: KREDBEBB

met vermelding ‘Financiële adoptie’

Aub als begunstigde letterlijk “OSJ-Steunfonds – Mama Lufuma” vermelden.

 

 

Opleiding werkt!!

Een mooi voorbeeld dat studeren ook in Congo leidt tot een betere toekomst. In een land met grote afstanden en slechte wegen is communicatie via telefoon van groot belang. Telefoneren met gsm kan in heel Congo dankzij satelliet. Mensen kunnen ook voor enkele dollars een oude gsm kopen en voor enkele eurocent een herlaadkaart.

Maar … de meeste mensen hebben geen electriciteit, hoe kan je dan je gsm opladen? 

Een jongen die electriciteit gestudeerd heeft aan het Itecom had een fantastisch plan. Hij maakte een groot paneel met wel 80 stopcontacten. Zo kan hij dagelijks de gsm’s laden voor veel mensen en kan hij zichzelf en zijn gezin goed onderhouden.

P1010517

Deel deze post:

Leave a Reply